Gå til indhold Gå til primær navigation
Nyhed

Et godt indeklima kræver god udluftning

Gode råd til et godt indeklima

Med nye energirigtige vinduer, har man den store fordel, at vinduerne er meget tætte og dermed holder på varmen, og i en nybygget bolig med høj isolering, er boligen endnu mere tæt. Tætte energirigtige vinduer, er en fordel, da vi jo dermed sparer på varmen; men det stiller store krav til udluftning. Derfor har mange nye boliger installeret genvindingsanlæg, hvor ventilationen fjerner den fugt, der er i luften indenfor, og erstatter den med tør luft. Men den tørre luft, kan være til gene i form af tør hud, tørre øjne og tørre slimhinder, så selv med genvindingsanlæg, er det vigtigt, at du sørger at tilføre en god naturlig ventilering i din bolig for at opretholde et sundt indeklima.

Det er helt normale dagligdagsaktiviteter, der forurener indeklimaet, som fx når du laver mad og tænder stearinlys, og når du bader, vasker tøj, vander planter m.m. Selv når du sover afgiver din krop meget væske og fugt.

De sikreste tegn på, at din bolig mangler udluftning, er dug på den indvendige side af vinduerne – det oplever man typisk om morgenen, når man vågner, og lugter det jordslået i boligen, er man ikke i tvivl om, at indeklimaet trænger til en god gang udluftning. Et godt indeklima er vigtigt for dit velbefindende, da det modsatte kan medføre hovedpine, luftgener og i værste fald astma.

Du kan gøre meget for at reducere luftfugtigheden i din bolig og dermed forbedret indeklimaet.

  1. Luft ud! Du bør åbne vinduerne og lufte ud 2-3 gange dagligt i ca. 5-10 minutter. Det er især vigtigt, at du lufter jævnligt ud i soveværelse, badeværelse og køkken.
  2. I mange nye tætte boliger er det også nødvendigt at etablere permanent udluftning, fx. i form af udluftningsventiler i vinduerne i netop disse rum. En klikventil er diskret placeret i vinduets karm, og sikrer god ventilering hele dagen (Bemærk; at sætte vinduerne på klem i den såkaldte ’ventilationsstilling’ kan ikke anbefales, da mange forsikringsselskaber derved ikke vil dække ved indbrud).
  3. Undgå at tørre tøj indendørs. Hvis du er nødt til det, så sørg for at lukke døren ud til den øvrige bolig, så fugten ikke trækker ud i resten af boligen.
  4. Sørg altid for at tænde emhætten, når du laver mad.
  5. Luft ud hver morgen, når du vågner i soveværelset.
  6. Hold igen med brug af levende lys. Brug kunstig stearinbelysning. Der findes mange typer på markedet, der til forveksling ligner ægte stearinlys.

    Læs mere om hvordan du kan opretholde et godt indeklima med den nye App fra Smart Indeklima her.