< Tilbage til Gode råd
Smøring Af Hængsler

Har du fået givet dine vinduer og døre et forårstjek? Hvis ikke, kan det nås endnu. Og du kan med fordel give vinduerne et forårsservicetjek, så du både øger deres holdbarhed og gør dem klar til sommeren. Outline Vinduer giver dig her en række gode råd til hvordan. Foråret banker på døren, dagene bliver længere, og det betyder også, at vi efterhånden har set det sidste til vinterens hårdføre vejr. Vinterhalvåret er hårdt ved hele boligen, hvor særligt vinduerne rammes af blæst, sne og slud, som kan sætte spor. Derfor kan du med fordel give vinduerne et forårsservicetjek, så du forlænger levetiden og samtidig får dem til at fremstå flot til sommeren.

Få fem gode råd til hvordan du vedligeholder dine vinduer.

1

Sæt spot på snavs

De lyse solskinsdage betyder, at det nu er synligt, hvordan vind og blæst har sat sine spor på ruderne. Du kan derfor give tætningslister, hængsler og beslag en tur med kluden, og brug rigeligt med sæbevand. Claus Petersen anbefaler, at du tilsætter lidt salmiakspiritus til sæbeblandingen for at undgå kalkpletter og -striber. Husk, at du aldrig må bruge benzin, fortynder eller midler med ammoniak på malede flader, da det kan misfarve eller ødelægge overfladen. Til tætningslisterne er det desuden en fordel at bruge silikone på enten spray eller flaske. Det sørger for, at tætningslisterne forbliver bløde og smidige.

2

Sving penslen og få flotte resultater

Selvom mange nye vinduer har en god overfladebehandling, er det danske vejr stadig hård kost, som slider og kan medføre skader på materialet. Derfor bør du efterbehandle dem mindst én gang om året, forklarer Claus Petersen Koch fra Outline, der anbefaler forskellige fremgangsmåder alt efter, hvilket materiale vinduet er produceret i. Ved at svinge penslen årligt skaber du flotte resultater og sikrer, at vinduerne holder og stråler mange år endnu.

 

3

Det er smørret, der gør’et

Det slogan gælder også, når du vedligeholder dine vinduer, hvor knirkende og træge hængsler er en hyppig bivirkning af vinterens kulde. For at beslag, hængsler og skinner fungerer optimalt, er det vigtigt at vedligeholde dem med smørelse. Derfor bør du én gang om året smøre dem med almindelig syrefri olie. Når det er overstået, kan du glæde dig til gnidningsfrit at åbne dine vinduer og lukke forårets lys, luft og fuglefløjt ind.

 

4

Fjern harpiks med sprit

Harpiks er noget klistret stads og fungerer væsentligt bedre på håndboldbanen, end det gør på dine vinduer. Harpiksudtræk i malingen er naturligt, men ikke nødvendigt – og bestemt ikke kønt. Gennemgå derfor vinduerne for harpiks og brug forsigtigt en klud med husholdningssprit, gnid på det udsatte område og tør over med en klud med vand. Her er det vigtigt, at du maler efterfølgende, da spritten dels fjerner noget af overflademalingen og dels gør overfladen mat.

5

Frem med brillerne og tjek glasset

Vinduernes glasbånd og glaslister sikrer, at dit vindue holder tæt, og derfor er det vigtigt, at du efter vinterens regn og rusk får dem tjekket, da de har stor betydning for indeklimaet, støjniveauet og varmeforbruget i din bolig. Til det formål skal du ikke bruge remedier, men bare dine øjne og hænder, hvor du ser og mærker efter, om der er utætheder, revner eller sprækker, som skal forbedres. Særligt bundlisterne rammes hårdt af vintervejret, og derfor bør du være ekstra opmærksom på at sikre deres tilstand med tjek og eventuelt udskiftning i tilfælde af utætheder.

Produkt Support

Vil du vide hvordan du snyder indbrudstyven eller gør dine vinduer klar til vinteren?

Få flere gode råd her

Loading...