< Tilbage til Gode råd
IMG 0205

Vedligehold forlænger dine vinduers levetid 

7 gode råd til vedligehold af vinduer og døre

Den danske vinter kan være en hård omgang for din bolig, som skal udholde både hård frost, snevejr og masser af regn. Efter en lang og grå vinter, er det en god idé at bruge lidt tid på vedligehold. Det er nemlig vigtigt, at du passer godt på vinduerne, så du sikrer, at de holder i mange år.

Hos Outline anvender vi FSC®-certificeret fyrretræ fra nordiske skove med en stor kerneandel. Denne trætype egner sig godt til at modstå det omskiftlige danske vejr, og derved kan vi også give 10 års garanti på vores vinduer og døre.

Men for at sikre holdbare vinduer og døre i mange flere år frem, bør de dog efterses mindst en gang årligt, og udbedringer af overfladen eller skader skal foretages, hvis nødvendigt. 

Outline Døre Header

1. Rengør ruderne

Start med at give dine døre og vinduer en god rengøring. Brug rigelige mængder sæbevand. Du kan med fordel også tilsætte lidt husholdningseddike, som mindsker kalkpletter og -striber på ruden. Hvis vinduet er meget beskidt, kan du også tilsætte en smule salmiakspiritus, som kan opløse snavset. Hvis der er rudemærker (f.eks. fra klistermærker eller kork som beskytter glasset under transport), kan du fjerne dem med opblødning i vand. Lim- eller silikonerester kan opløses med benzin eller fortynder. 

VIGTIGT: Du må aldrig bruge benzin, fortynder eller midler med ammoniak på malede flader. 

Tætningslister På Daylight Vindue

2. Tjek og rengør tætningslisterne 

Du kan undersøge om dine vinduer er tætte, ved at tjekke om vinduet kan lukkes helt, og at de indvendige, bløde tætningslister sidder korrekt. Hvis de er slidte eller mørnet, bør du udskifte dem. Blafrende stearinlys i vinduet er et typisk tegn på, at tætningslisterne bør udskiftes. Du kan bestille nye tætningslister online fra vores webshop her.

Trænger de blot til at blive rengjort, kan dette klares med en fugtig klud. Sørg også for at fjerne spindelvæv og andet snavs, der kan sidde i karmen ved tætningslisten. Du kan med fordel anvende en blød børste og almindeligt rengøringsmiddel. 

 

Smørhængsler2

3. Smør dine beslag, hængsler og skinner

Dine vinduesbeslag- og hængsler, dvs. bevægelige dele bør smøres en gang om året. Det kan eksempelvis være hængsler, håndtag og nitteforbindelser. Brug almindelig syrefri olie.
Har du døre- eller vinduesrammer med friktionsbremse kræver det en mere grundig vedligeholdelse. Døre- og vinduesrammer med friktionsbremse rengøres ved at bremserne vaskes af og rengøres med vand. Sørg for at tørre dem af bagefter, og giv dem noget stearin. Herefter bør du smøre hængsler og beslag som paskviler og cylinder med en syrefri olie. 

VIGTIGT: Du må ikke smøre bremserne med olie, da funktionen af bremserne risikerer at forsvinde.

Reference Nybyg

4. Glas der holder tæt

Glaslisterne i dit vindue sørger for, at vinduerne holder tæt. Vi anbefaler, at du får dem efterset en gang om året – specielt i bunden - da bundglaslisterne er hårdt udsatte fx pga. regn eller stærk sol, som tærer på listerne. Det kan resultere i utætheder, som kræver udskiftning.

Alulister kan man med fordel afvaske med en god sæbeløsning uden slibemiddel – træ glaslister skal efterbehandles med maling.

 

DSC01546 1

5. TJEK VINDUETS BUNDRAMME OG BUNDSTYKKER

Efter vinterens hårde vejr, bør du også tjekke vinduernes bundrammer og karmenes bundstykker. Hvis disse viser tegn på råd eller skader, eller hvis dele af træet er råddent, bør det udskiftes med et friskt stykke træ, som kan limes på. Her anbefaler vi at bruge vandfast lim, evt. polyuretan, som kan købes i de fleste byggemarkeder. 

Vinduesparti 01

6. Sådan fjerner du harpiks

Hos Outline prioriterer vi trækvaliteten højt, så vi kan fremstille vinduer og døre, der kan modstå det omskiftlige danske vejr. Vi laver alle vinduer af fingerskarret træ og scanner træet for knaster. Det betyder, at vores træ indeholder meget få knaster og har lav risiko for harpiksudtræk. Men da træ er et levende materiale, kan harpiksudtræk på malingen alligevel forekomme. Sker det, kan du i et vist omfang fjerne misfarvninger og udtræk forsigtigt med sprit. Tag en klud med husholdningssprit, tør harpiksen forsigtigt af, og rens efter med rent vand. Du kan også lade harpiksen krystallisere, hvorefter den er nem at skrabe af. Rens derefter med rent vand.

13 Red Lille

7. Overfladebehandling og maling

Alle elementer fra Outline Vinduer leveres overfladebehandlet – uanset om du bestiller vinduer eller døre. Men selvom vi har sørget for at overfladebehandle dine døre og vinduer, kan vejr, vind og andre forhold medføre et behov for en genbehandling af vinduesrammer og dørramme efter en årrække. Sørg derfor at give dine trævinduer en omgang maling, når behovet viser sig.

Du kan købe de originale Outline farver på vores webshop her > 

Loading...