< Tilbage til Nyheder

Vinduesproducent jagter lærlinge

Ifølge tal fra Danmarks Statistik afsluttede 3.762 personer en bachelor- eller langvideregående uddannelse i Region Nordjylland i 2016. Det er en stigning på hele 80,26 procent, hvis man sammenligner med for bare otte år siden, hvor tallet lå på 2.087. I samme periode er antallet, der gennemførte en uddannelse indenfor byggeriområdet, faldet med cirka en tredjedel fra 606 til 404 personer, mens antallet af eksempelvis beskæftigede maskinsnedkerlærlinge er faldet med knap 18 procent ifølge tal fra Dansk Byggeri. Det skaber udfordringer for flere af regionens byggevirksomheder, som i høj grad ser det nødvendigt at styrke indsatsen for at tiltrække lærlinge.

En af virksomhederne er Outline Vinduer, der ligger i Farsø, som de seneste år har mærket et fald i lærepladsansøgninger. - Inden for bare de sidste fem år har vi mærket et stort fald i antallet af ansøgninger om lærlingeforløb, både med hensyn til administrative lærepladser og lærepladser på fabrikken. Her er det især maskinsnedkerlærlinge, som er svære at rekruttere, fortæller Outline Vinduers direktør, Jens Sørensen, og fortsætter: - Udviklingen er ærgerlig, for byggebranchen rummer mange spændende og attraktive karrieremuligheder, og det skal vi være bedre til at synliggøre. Derfor iværksætter Outline Vinduer, der beskæftiger cirka 250 medarbejdere, nu flere forskellige indsatser, der skal få flere til at vælge en lærlingeuddannelse hos virksomheden.

- Det har indtil nu ikke været nødvendigt med en særlig stor indsats på området, da lærlingeansøgningerne kom af sig selv. Men de seneste par år har vi mærket en tilbagegang, og nu står vi faktisk i den situation, at vi ikke får ansøgninger nok. Det hæmmer vores muligheder for at vækste yderligere, fortæller Jens Sørensen

Han fortsætter: - Derfor igangsætter vi nu en kampagne, der særligt skal tiltrække unge, som vil i lære som maskinsnedkere. Den indeholder blandt andet en øget indsats på sociale medier, uddeling af flyers og en landing page på vores hjemmeside med temaet ’’Bliv Maskinsnedker’’.

Her interviewer Outline i første omgang fem-seks medarbejdere, der skal fortælle om deres arbejde i virksomheden udadtil, og hvad der gør deres karriere til den rette for dem. - Samtidig har vi et ønske om næste år at etablere samarbejder med andre virksomheder eller organisationer i kommunen, så vi sammen kan vise, hvad både byen, byggebranchen og vores virksomhed har at byde på. I Vesthimmerlands Kommune, som Outline ligger i, var der ifølge Danmarks Statistik 55 procent færre, der gennemførte en uddannelse inden for byggeriet i 2016, hvis man sammenligner med 2009.

Outline Billede 3 Mike Schmidt Og Steen Lysdahl
Loading...