Har du spørgsmål?

Har du brug for input til dit projekt eller spørgsmål om vores produkter, så er vi klar – uanset om det er stort eller småt.

Kontakt os

Luk dagslyset ind – se forskellen på hvad vinduesvalget kan gøre

Author Image

Claus Koch Pedersen

Udgivet 10. maj, 2023

Luk dagslyset ind

Dagslyset er vigtigere for os, end man måske tror. Undersøgelser viser faktisk, at dagslys kan påvirke og styrke vores immunforsvar og vores livsglæde. Det er derfor en god ide at tage det med i dine overvejelser, når du skal vælge nye vinduer og døre, for dermed at sikre at du får så meget dagslys ind i din bolig som muligt.

Udover større livsglæde og mere energi, kan du desuden også store besparelser på energiregningen ved et vinduesskifte, da dagslyset og varmen fra solen giver mindre behov for at skrue op for radiatoren og tænde lamper. Desuden holder vores energivinduer godt på varmen i rummet. Tjek din besparelse på varmeregningen ved et vinduesskifte i hele boligen her.

Overvej solglas og undgå overophedning

Du kan spare på varmeregningen, da solens stråler trækker ind gennem vinduerne og lagres i boligen. Selvom vinduer mod sydsiden giver et skønt lysindfald, kan det dog på særligt varme dage også give risiko for overophedning i rummet. Hvis du har store vinduespartier mod sydsiden, kan du derfor med fordel overveje solafskærmende glas, som begrænser lysindfaldet en smule og dermed afhjælper overophedning i rummet. Man bemærker ikke solglas som fordunklende med det blotte øje.

Daylight vinduet med smaller profiler bidrager til mere dagslys

Daylight-serien med smalle vinduesprofiler bidrager også til mere dagslys, da denne vindueskonstruktion giver op til 8% mere lysindfald sammenlignet med traditionelle træ/alu vinduer. Rammekonstruktion er nemlig bare 65 mm bred. Det giver et moderne, stilrent udtryk og mere dagslys i boligen.
Udover et øget dagslys har vinduesserien også en markedsførende isoleringsevne, som sikrer dig besparelser på varmeregningen.

 

 

Vores anbefalinger og tips til, hvordan du opnår mere lys gennem vinduerne

Der er flere ting du kan gøre, for at lukke mere lys ind i boligen. Her kommer vores anbefalinger.


Vinduernes placering og størrelse har stor betydning for lysindfaldet. Placeringen af dine vinduer afgør, hvor meget dagslys du kan opnå og hvornår på dagen (og året), du opnår lysindfaldet.

Vinduer placeret på sydsiden giver det største lysindfald 

Øst- og vestvendte vinduer får ca. samme lysindtrængning om formiddagen og eftermiddagen 

Vinduer placeret mod nordsiden giver mindre lysindfald 

Du bør derfor overveje store glaspartier mod sydvendte arealer, hvis du ønsker at få størst mulig gavn af solens lys og varme. Det kan du gøre med eksempelvis fastkarmsvinduer. Her kan du også vælge fx skrå, buede eller runde faste vinduer, som kan give et særligt udtryk i boligen samt store terrassedørspartier.

Ønsker du sprosser på dine vinduer, bør du også gøre overvejelser omkring tykkelsen af sprosserne; smalle sprosser vil give væsentlig større dagslys end de bredere sprosser.

Hos Outline kan du vælge mellem 24, 42 og 60 mm sprosser.
Vinduesstørrelsen har også en stor betydning. Store vinduespartier vil give lidt svagere og blødere skygger, og mindre vinduer vil give mere hårde og kontrastfyldte skygger.

 

Se forskellen på dagslys indendørs

I dette sommerhus kan man virkelig se forskellen, når dagslyset tænkes ind i renoveringen af en bolig. En renovering af sommerhuset her, bevirkede at, der kom meget mere lys i sommerhuset.
Dette blev muligt ved at skift gamle vinduer med brede vinduesrammer ud med store, moderne glaspartier på terrassen, som sikrer flot udsigt og et stort lysindfald. De lysere vægge og større glaspartier giver tilsammen et meget lysere og venligt udtryk i boligen.

Gør brug af lyse farver

Farverne på vægge, vinduer og møbler kan påvirke rummets udtryk væsentligt. De lyse farver vil reflektere mere lys og give et indtryk af et meget oplyst rum. Som i casen med det renoverede sommerhus, gør vægfarverne og vinduesfarverne en stor forskel – udover de større vinduespartier. Overvej derfor om dine vinduer og vægge bør have lyse farver på indvendig side – og tænk også over, hvilke farver dine gardiner har, og hvor meget de fylder. Det vil også kunne påvirke lyset i rummet.

Se alle billederne fra sommerhuset her

Besøg vores udstillinger ved vores 190 forhandlere landet over

Kig forbi en af de mange trælaster og tømmerhandler og hele landet, som forhandler vores vinduer og døre og få råd og vejledning til dit vindueskøb. Her kan du også lade dig inspirere i vores udstillinger, hvor du kan se de forskellige vinduestyper, tilbehør, farver mm.

Book tid til Showroom