< Tilbage til Gode råd
Tætningsliste1 Redigeret

Skift tætningslisten i stedet for vinduet

Oplever du generende luft, der trænger ind gennem vinduet? Måske tilmed kulde i rummet, som skyldes luften, der siver ind ad vinduet? Mange oplever også larm fra gaden. Nogle gange kan du tilmed se gardinerne bevæge sig en smule på grund af træk fra vinduet, og det er en god indikation på, at der skal kigges på vinduerne. Men det er faktisk ikke altid ensbetydende med, at dine vinduer behøver at blive skiftet. For i nogle tilfælde kan den træk, der kommer fra vinduet, skyldes at tætningslisten i vinduet er blevet slidt. 

Her kan nye tætningslister gøre en stor forskel – både i forhold til at undgå træk; men også i forhold til indeklimaet i din bolig og varmeregningen. Og nye tætningslister er heldigvis hverken svære at skifte eller dyre. 

Køb tætningslister i vores webshop her

 

Forlæng tætningslisternes levetid

Det er en god idé at rengøre dine tætningslister en gang i mellem. Det kan med fordel gøres med silikone (enten spray eller flaske), som sørger for, at tætningslisterne forbliver bløde og smidige. Derved opnår du bedst udnyttelse af tætningslisterne, som lukker tæt i vinduet eller døren, og dine tætningslister vil få en længere holdbarhed.

Læs mere om vedligeholdelse af vinduerne her.

Tætningslister (1)

Hvad er tætningslister?

Tætningslister er kort sagt de gummilister, som sidder rundt i kanten (også kaldet falsen) af døren eller vinduet. Tætningslister er derfor medvirkende til, at vinduet slutter tæt, og at der ikke siver luft eller kulde ind gennem vinduet, og i nogle tilfælde endda larm eller støj udefra.
Tætningslister er små gummilister, og derfor er de også bløde. Tætningslistens bløde materiale gør, at den tilpasser sig kanten i vinduet og slutter tæt.

Men flere års slid på tætningslisten kan bevirke, at de mister deres elasticitet, og derfor virker optimalt. Derved kan der sive luft og kulde gennem vinduet.

Gamle og slidte tætningslister skaber som regel ikke gener i de varmere måneder, men om efteråret og vinteren kan den generende kulde tydeligt mærkes, hvis tætningslisterne er slidte og det hjælper ikke, at skrue op for radiatoren – kulden kommer alligevel ind i de utætte sider af vinduet. 

Montering af tætningslister – en guide

1. Før du går i gang – det skal du bruge
Sørg for at fjerne en evt. gammel, slidt tætningsliste, der sidder i falsen, før du går i gang med at montere den nye tætningsliste. Det er også en god idé at fjerne evt. støv i falsen, inden du sætter de nye lister på.
Når du har dine nye tætningslister klar, skal du finde en tang/kniv frem, som du skal bruge til at tilpasse hjørnerne af tætningslisten.

2. Fra toppen og ned
Hvis du har en gammel tætningsliste i falsen, kan du med fordel klippe den nye tætningsliste til, ved opmåling af den gamle og derudfra bestemme de rigtige mål.

  • Start altid i toppen, midt for vinduet. (Dette gøres for at sikre, at regnvand ikke siver ind eller blæser ind.)
  • Læg tætningslisten i kanten af rammen og pres den ind, hvis der er en fals/listekant, som har plads til det. 
  • Herefter kører du tætningslisten til den ene side, indtil du kommer til hjørnet (du skal stoppe med at skubbe den ind i falsen, ca. 15-20 cm. Før hjørnet af vinduet.)
  • Herefter lægger du den løseligt på og klipper et lille ”V” i hjørnet (Husk: godt halvvejs ind i hjørnet af tætningslisten, og pas på at du ikke klipper tætningslisten helt over.)
  • Derefter fortsætter du nedad siden af vinduet, indtil du igen når den nederste kant af vinduet, hvor du gentager det samme, som du gjorde i det øverste hjørne (stop ca. 15-20 cm. Før kanten) og klip et ”V” i båndet igen. Sådan fortsætter du hele vejen rundt i vinduet.
  • Du kan fastsætte tætningslisten med en hæftepistol, med hæfteklammer á minimum 5 mm. længde. Brug et hæfteklamme pr. 5 cm.

3. Det færdige arbejde
Når du er færdig, kan du tjekke om den sidder korrekt. En tætningsliste sidder rigtigt, når:

  • Den tætner tilstrækkeligt og ikke lader luft sive ind.
  • Du har valgt den rigtige type tætningsliste, der ikke er for stor, så vinduet/døren ikke kan lukkes rigtigt eller helt i. Den rette tætningsliste er ikke tydeligt mærkbar, når du lukker vinduet eller døren.
  • Tætningslisten skal ikke have revner eller skader, da det giver en forringet tætning.


TIP: sidder tætningslisten ikke særligt pænt? Bare rolig, den skal nok tætne vinduet eller døren rigtigt, selvom den måske sidder ikke sidder helt i vatter. 

Loading...