< Tilbage til Blog

SLIP FOR KONDENS PÅ RUDEN

 

Author Image
Claus Petersen Koch

Udgivet 14. december, 2023

Fokus på indeklimaet - Et dårligt indeklima kan have skadelige konsekvenser både for dig og for din bolig. Det kan give helbredsproblemer som hovedpine, træthed og åndedrætsbesvær, og det kan også resultere i fugtskader og skimmelsvamp, som i sidste ende kan koste dyrt i udbedringer. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, at sikre et godt indeklima i din bolig.

 

Indvendig Kondens5

HVORFOR DANNES DER KONDENS PÅ RUDERNE?

Er luftfugtigheden i dine rum for høj, kan der opstå en vandaflejring, dvs. kondens, på indersiden af dine ruder. Kondensen opstår, når varm, fugtig luft kommer i kontakt med en kold vinduesrude. Du ser det oftest i fyringssæsonen, når du laver mad, går i bad, eller når mange opholder sig i samme rum. Så kondens er derfor ganske naturligt, og det fordamper typisk af sig selv, når du lufter grundigt ud.

Har du til gengæld generelt en for høj luftfugtighed i dit hus, og kondenserer dine vinduer hele tiden, selvom du lufter grundigt ud, så er det en helt anden sag - for med meget kondens i boligen er der risiko for, at der kan opstå skimmelsvamp og råd. Tag en fagmand med på råd og få problemet løst, før det bliver for slemt.

Ud over en hyppig udluftning hjælper det også at investere i energirigtige vinduer med varmkantsprofil.

Outline Topstyret Vindue

SÅDAN SIKRER DU ET SUNDT INDEKLIMA

For at sikre et sundt indeklima, kan du bl.a. kigge på dine vinduer, da disse kan være medvirkende til at bibeholde et godt indeklima. Nye eller nyere vinduer bidrager tillige til bedre udnyttelse af energien og dermed besparelser på din varmeregning. Hvorimod gamle og utætte vinduer vil have den modsatte effekt.

Måske det bare er tætningslisten, der skal skiftes i dit vindue? Eller måske er de udtjente og skal udskiftes med nye energivinduer, som er skræddersyede til de danske – til tider – barske vejrforhold.

Sundt Indeklima Rund

BYD DEN FRISKE LUFT INDENFOR

Hvis du vil slippe for dugdannelse i din bolig, så kræver det regelmæssig udluftning uanset du har nye eller gamle vinduer installeret. Et sundt og godt indeklima går nemlig hånd i hånd med en daglig udluftning på 5-10 minutter 2-3 gange om dagen – hele året rundt.

Mange lufter alt for lidt ud i vinterhalvåret pga. kulden. Men netop den tid på året, er der størst behov for udluftning - netop fordi vi helt naturligt bruger mere tid indendørs bag lukkede vinduer. Vær derfor særlig opmærksom på at få luftet godt ud i rum som soveværelse, køkken og badeværelse, så fugten aldrig bliver en gene – heller ikke om vinteren.

Vindue Med Klikventil2 (4)

KLIKVENTILER – LUFT UD UDEN AT ÅBNE VINDUET

Klikventiler, også kaldet friskluftventiler, er diskret placeret i vinduets karm, og gør det muligt at lufte ud uden at åbne vinduet. Dermed behøver man ikke bekymre sig om ubudne gæster, hvis man vil lufte ud, når man ikke er hjemme. Mange forsikringsselskaber dækker ikke ved indbrud, hvis vinduet har stået åbent eller på klem. Klikventiler anvendes til boliger der renoveres uden genvex/ventilation.

Outline vinduer og døre er indeklimamærkede, hvilket er en garanti for, at vores produkter bidrager til et sundere indeklima, da de har minimal afgasning, og ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer.

Læs mere om indeklimamærket her

Sundt Indeklima Hele Familien

ØVRIGE RÅD TIL AT FORBEDRE DIT INDEKLIMA

Udover hyppig udluftning, som er en vigtig del af et godt indeklima, er der også en række andre forholdsregler du kan gøre dig, for at opretholde et sundt indeklima, så fx:

• Undgå at tørre tøj indendørs
• Sørg for at lukke døren ud til øvrige rum, når du går i bad.
• Sørg for grundig udluftning, når du har været i bad.
• Hold igen med levende lys.
• Brug emhætten hver gang du laver mad.

 

Energiberegner Sticker Tilweb 400X222 1 (1)

Spar på varmeregningen med nye vinduer

Indtast din adresse i Energiberegneren og få et estimat på, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at udskifte alle vinduerne i din bolig med nye energivinduer.

Prøv energiberegneren her

Vinduesguiden 400X222

Overblik over de mange muligheder

Indtast din adresse i Vinduesguiden og blive guidet i beslutningsprocessen baseret på din boligs beliggenhed, alder og type

Prøv vinduesguiden her

Showroom (1)

Besøg vores udstillinger ved vores 190 forhandlere landet over

Kig forbi en af de mange trælaster og tømmerhandler og hele landet, som forhandler vores vinduer og døre og få råd og vejledning til dit vindueskøb. Her kan du også lade dig inspirere i vores udstillinger, hvor du kan se de forskellige vinduestyper, tilbehør, farver mm.

Book tid til Showroom

Loading...