< Tilbage til Byggestil
Udestue Vinduer Og Døre1 (1)

Tættere på naturen med udestuer og udhuse

Udestuer har de seneste år været noget udskældte, da man kan støde på nogle mindre fascinerende eksempler fra slut 80 erne og start 90erne; men i dag kan man lave udestuer i en helt anden kaliber, hvis man vælger det rette materiale. Og derudover er det selvfølgelig vigtigt at tilbygningen eller udhuset matcher boligens arkitektoniske og visuelle udtryk for at resultatet skal blive harmonisk, samtidig med at den bidrager til et flot lysindfald og en god udsigt.

Orangeri Vinduer Og Døre1

Smukt orangeri med et bæredygtigt mindset

En familie ved Skive har bygget et orangeri i deres baghave med et bæredygtigt mindset for øje og masser af genbrugsmaterialer.

Se flere billeder

Udestue Vinduer Og Døre2

Fordele ved udestuer og udhuse

  • Skaber mere plads og rum
  • Forøger lysindfaldet i boligen
  • Giver nyt liv og værdi til ældre boliger
  • Bringer naturen tættere på din bolig
Foldedør Outline

Hvad definerer en udestue?

Nogen kalder det en udestue, andre kalder det et orangeri, en vinterhave eller en havestue. Alle navnene dækker over en let, uopvarmet tilføjelse til din bolig med store vinduespartier fra væg til væg. 

Selvom vi bruger navnene lidt i flæng, er det vigtigt at skelne mellem en udestue og en decideret tilbygning. Det skyldes bygningsreglementet og de krav, din udestue skal overholde. 

Skal din udestue være opvarmet? Så vil myndighederne betragte den som en tilbygning til dit hus, der skal opfylde alle krav til beboelse, når det gælder isolering, tæthed og lignende.

Skal din udestue være uopvarmet? Så vil myndighederne betragte den som netop en udestue, som ikke behøver opfylde helt de samme krav. Til gengæld skal den være adskilt fra resten af huset med både ydervæg og yderdør, og den må ikke kunne varmes op. 

Vælger du at opføre en udestue, kan du sagtens udstyre den med både energivinduer, god isolering og en konstruktion, der matcher resten af huset.

Derudover kan du også gøre overvejelser omkring valg af døren. Her kan du vælge enten en enkelt terrassedør, dobbelte terrassedøre, eller måske en hæveskydedør, eller foldedør for større åbning ud til haven. 

Orangeri2

Udestuens indeklima 

Hvis du vælger at tilbygge en udestue på din eksisterende bolig, er der nogle ting, du bør være opmærksom på.

Du bør allerførst sikre dig, at den nye tilbygning ikke tager dagslys og luft fra rummene bag udestuen. Derudover bør du også tænke over lysforholdene året rundt - f.eks. hvornår solen står højt eller lavt i forhold til udestuens beliggenhed.

Dette er også vigtigt hvis du vælger tilbygge udestuen på din gavl, at alle rum har en redningsåbning, der fører direkte ud i det fri – det er ikke nok med et vindue eller en dør, der fører ud til udestuen.

Vi anbefaler også, at du gør overvejelser omkring dit valg af tag – ønsker du glastag eller fulddækkende tag? Det afhænger af den stil, du ønsker til udestuen. Et glastag passer perfekt til fx et orangeri; men det kan nemt resultere i overophedning af rummet på solrige sommerdage, så her vil vi anbefale at man vælger solglas.

Vi anbefaler også, at man tilkøber klikventil (hvis ikke du har genvækst), for med dem sikrer du god ventilering af rummet og et godt indeklima.

Udestue Med Foldedør

Overvejelser om glastype 

De store glasflader i udestuen/orangeriet giver et stort naturligt sollys – men det kan også blive overophedet, hvis udestuen er syd- eller sydvestvendt. Her kan du med fordel overveje at benytte solglas i vinduerne, for at undgå overophedning og generende refleksioner i dagtimernes varme sol. 

De mange vinduespartier i glas er også en skøn måde at lade naturen og indendørslivet forenes. Især børnefamilier vil kunne nyde at gå fra udestuen direkte ud i haven. Men de store glaspartier kan også give bekymringer, hvis børnene leger i udestuen. Her kan du med fordel benytte sikkerhedsglas, som styrker glasset i vinduerne og dermed mindsker risikoen for mandskade, hvis uheldet skulle være ude. 

Foldedør Outline2

Vælg den rette terrassedør til din udestue

Hos Outline kan du vælge mellem flere forskellige typer terrassedøre til din udestue. Om du skal vælge den ene eller den anden, afhænger typisk af tre ting:

-    Hvor stor en åbning har du brug for?
-    Hvor meget plads må den åbne dør optage?
-    Hvilken stil passer til huset? Klassisk eller moderne? 


TERASSEDØR
En enkelt terrassedør giver nem adgang til have eller terrasse. Den passer både til nye og ældre huse og er især velegnet som forlængelse af vinduespartiet.

ALTANDØR ELLER VINDUESDØR
En altandør har en smallere ramme end en almindelig terrassedør. Den passer både til nye og ældre huse og kan kippes åben foroven for let udluftning.

DOBBELT TERRASSEDØR
En dobbeltdør giver en bred åbning. Den kan få din udestue til at smelte sammen med terrassen og gør det ekstra nemt at komme ud og ind. Den passer både til nye og ældre huse.

HÆVESKYDEDØR
En hæveskydedør kan give en endnu større åbning. Den kræver hverken plads inde eller ude, da døren skydes til side. Det er et populært valg i udestuer – særligt i nyere huse.

FOLDEDØR
En foldedør kan fås i op til 7 meters bredde. Den består af mellem tre og ti fag, der kan foldes til siden som en harmonika og på den måde give en virkelig stor åbning til det fri. Den passer både til nye og ældre huse.

 

Udestue Vinduer Og Døre

Udestue eller tilbygning og hvad er reglerne?

I daglig tale bruges ordet ’udestue’ i flæng, men du skal være opmærksom på, at hvis du påtænker, at din nye udestue skal være opvarmet, så er den juridisk set en tilbygning, og dermed skal den opfylde en række krav til beboelse i henhold til Bygningsregelementet, herunder krav til rumhøjde, tæthed og isoleringskrav – også til vinduerne.

Der stilles ikke de samme krav til en uopvarmet udestue/udhus, men her skal du være opmærksom på, at der er krav til sikkerhed, indeklima og brandsikkerhed mv. og der skal stadig søges byggetilladelse. Denne skal være skriftlig og den skal bl.a. indeholde tegninger, information om placering og materialer mv. Du kan læse mere herom på Byg og Miljøs hjemmeside eller tag fat i en murermester eller tømrer og rådfør dig om mulighederne og krav.

Som hovedregel skal du have tilladelse til at bygge nyt, bygge til og bygge om, samt ændre anvendelse af eksisterende byggeri. Mindre bygninger (skure, overdækninger, carporte og lignende), kræver ikke altid byggetilladelse; men de er dog omfattet af en del regler. Det er altså mange krav og regler på området, og er det er derfor en rigtig god ide at søge rådgivning ved professionelle, for at sikre at dit byggeri lever op til disse. På siden her kan du finde en tømrermester nær dig.

Dsc 0406

Hyggeligt anneks med nordisk stemning og stil

Her valgte familien at benytte foldedøre, bl.a. fordi foldedøre giver mulighed for at åbne helt op til terrassen.

Læs mere her 

Farve Vifte

Vælg en farve der passer til dit hus

Din udestue består selvfølgelig mest af glas, men rammer og karme på vinduer og dør skal passe i farven til resten af dit hus for at få et harmonisk udtryk.

Mange vælger en udestue i samme farve som husets vinduer. Det kan få udestuen til at blende ind som en naturlig del af helheden, hvis arkitektur, stil og bygningernes linjer også passer sammen.

Andre vælger en udestue i en kontrastfarve. Det vil få udestuen til at træde tydeligere frem og kan være et godt valg – især hvis udestuen ikke ligner resten af huset, men bare skal være sin egen. Sørg dog for at farverne stadig passer ind og harmonerer med huset som helhed. Kig eksempelvis efter farverne på husets tag, sokkel, udhæng, fuger, gavle eller andet og se, om du kan skabe sammenhæng, når du vælger farve til udestuen.

Husk, at du hos Outline kan bestille farveprøver, så du er sikker på at få det rigtige match. Ganske gratis.

Bestil farveprøve her

Orangeri Vinduer Og Døre

Renover din gamle udestue

Har du allerede en udestue, som er ved at trænge til en kærlig hånd? Mange parcelhuse blev op gennem 80’erne og 90’erne opført med en udestue, og en del af dem var nok mere funktionelle end fikse.

Du kan sagtens opdatere en gammel udestue og give den nyt liv – eksempelvis ved at udskifte de udtjente vinduer med moderne vinduer. Måske vil det klæde dit hus og din udestue med større ubrudte vinduesflader, der giver endnu mere dagslys end i dag? Måske vil du få stor glæde af en foldedør, som du kan åbne på vid gab til terrassen? Eller måske skal der sprosser til for at skabe den rigtige klassiske stil, der matcher resten af dit hus?

Det er vigtigt, at din udestue passer til resten af dit hjem i både stil og udtryk. Hos Outline finder du ingen færdige pakkeløsninger fra tag til sokkel. Vi producerer alle vinduer og døre på mål, så de passer til dine behov og ønsker. På den måde kan du designe en udestue, der passer til resten af dit hus og kan være med til at løfte det samlede udtryk.

Mulighederne er mange. Bliv inspireret af andres gode løsninger lige herunder:

Udestue Vinduer Og Døre1

Placer din udestue med omtanke

Vælger du at bygge en ny udestue til dit hjem, er der tre vigtige ting at overveje, når det gælder placeringen:

1.    Sørg for, at den nye tilbygning ikke tager dagslys og luft fra rummene bag udestuen.

2.    Tænk på solens gang over himlen og lysforholdene året rundt. Får udestuen lys og varme nok fra solen? Også i vinterhalvåret? Eller risikerer den at blive overophedet om sommeren?

3.    Tjek bygningsreglementets krav til nye tilbygninger – blandt andet i forhold til redningsåbninger fra de bagvedliggende rum, der ikke må føre ud til udestuen, men skal åbne direkte til det fri.

Orangeri Vinduer Og Døre2

Tre genveje til et godt indeklima

Placeringen er altafgørende, når det gælder indeklimaet i din udestue, da de store glasflader lader solens stråler flyde direkte ind. Det kan være skønt i vinterhalvåret og temmelig hedt om sommeren. Derfor er det vigtigt, at du året rundt nemt kan skærme af for solen og lufte ud efter behov:


SOLGLAS
Vinduesfladerne i en udestue strækker sig ofte fra væg til væg og gulv til loft. Det kan nemt resultere i overophedning på solrige dage, så her vil vi anbefale solafskærmende glas. Det lukker næsten lige så meget sollys ind som almindeligt glas, men bremser en stor del af solvarmen.

MERE OM SOLGLAS


KLIKVENTILER
Det skal være nemt at lufte ud og sikre frisk luft i en udestue – også selvom du ikke er hjemme. Vi anbefaler, at du udstyrer dine vinduer og terrassedør med ventiler, der lader luften strømme frit døgnet rundt. Det er med til at sikre dig et godt indeklima og jævn ventilering af din udestue, hvis du vælger klikventiler


SKODDEVINDUER
Med et eller flere skoddevinduer i din udestue kan du lufte grundigt ud – uden at lukke indbrudstyve eller insekter ind. De udvendige skodder er faste og kan hverken lukkes op eller vippes. Den indvendige ramme kan du enten kippe åben foroven (kip/dreje) eller lukke helt op til siden (sidehængt), afhængig af om du vil tilføre lidt eller meget luft. Et fluenet beskytter mod små ubudne gæster.

Mere om skoddevinduer

Loading...